The Simpsons house replica

742 Evergreen Terrace is the fictional street address in Springfield of the Simpson family home in the animated television series.

It is named after The Evergreen State College, Matt Groening’s alma mater.

The house is a light pink two-story detached house with an attached garage, basement, and loft. 

The front door leads straight into the foyer where an arch to the left leads to the sitting room, and one to the right leads into the dining room. There is also a small cupboard and stairs to the second floor. The sitting room and the dining room have bay windows.At the back of the house is the living room and the kitchen. Also toward the house’s rear are stairs to the basement, which are replaced by a closet in some episodes. Although rarely seen, there is also a hallway leading to a rumpus room.

The second story of the house has the bedrooms,  There is also a bathroom, often shown in inconsistent places in different episodes.

On the landing, there is a hatch which leads to the attic. 

The back yard of the house is surrounded by a wooden picket fence and a low box hedge. It features a patio and Bart’s treehouse. Occasionally, there is a hammock tied to two trees near the fence that borders Ned Flanders’ backyard.

A replica of the house at 742 Evergreen Terrace, known as The Simpsons House, was constructed in 1997 by California-based Kaufman and Broad homebuilders at 712 Red Bark Lane in Henderson, Nevada. The house was designed to closely mimic the design of the animated house in The Simpsons television series.

The $120,000 house was constructed for use as the grand prize in a contest known as “The Simpsons House Give Away”, sponsored by Pepsi, Fox, and the homebuilder. The contest was announced on July 10, 1997. The rules of the contest stipulated that the winner either accept the house or a $75,000 cash payment. In addition, the winner of the house, if they chose to occupy it, was contractually obligated to repaint the exterior in accordance with local homeowner’s association rules.Contest entries were included on various Pepsi products and 15 million were submitted nationally. The winner was Barbara Howard from Richmond, Kentucky.Howard chose not to accept the house, instead taking a cash payment per the contest rules. 

 In 2001, after removing most of the details relating to the television series the house was sold by the builder to another owner.

The Simpsons House was designed by Kaufman and Broad homebuilders. The primary designer was Mike Woodley, Senior Vice President of Architecture at KB Home. Mann Gonzalez was the project’s supervising architect. The project was first conceived when designers were working on 3D-visualizations at Fox Interactive for the video game, “Virtual Springfield”.

In preparation for the project the design team viewed episodes of The Simpsons to use as a guide for the home’s design.Dozens of episodes were viewed so that the design was drawn directly from the animation.Early on it became clear that the cartoon house was not structurally sound; in the show the home has no load bearing walls.The finished replica, however, met all building codes. The architects focused their efforts on Bart’s bedroom and the television room, making sure those rooms were as close to the reality of the series as possible. One of the challenges architects faced was the constantly changing nature of the onscreen house. For instance, the bay window has changed shape through the years.

When it was constructed the four-bedroom, two-story house was painted bright yellow and baby blue on its exterior, to resemble the exterior of 742 Evergreen Terrace. The house included exterior details from The Simpsons such as Bart’s treehouse, a swing set, and a back yard barbecue. The 200 mhouse also has two bathrooms, and two front bay windows, again, mimicking the cartoon house. The supervising architect characterized the house as “90 percent normal”. For example, the first floor was concrete and the upstairs floor was sanded-down plywood that had been painted. The lot size necessitated the house be just 12 m wide, compared to the cartoon house, which is at least 15 m wide.

Before it was altered, the interior rooms were designed to mirror those in the series. The television room included the favorite spot of Simpson dad, Homer, the large sofa. On the wall, hung the distinctive sailboat painting. The living room had brightly painted walls, matching those in the series, and two-tone orange fireplace. The kitchen kept up the motif, featuring the checkered linoleum floor. The house included 1,500 Simpsons-themed props, such as Duff Beer cans, and the corn cob curtains in the kitchen. Some of the paint colors used on the interior included “Power Orange,” “Generator Green,” and “Pink Flamingo”.

From my point of view I think that, whether you like the famous cartoon or not, this replica of the Simpson’s fictional home  is delightful.  It really is in the details.  and no one can deny that it is an excellent replica ,that combines real and fictitious architecture.

By @arturoolav

Tagged with:

Share:

  1. noambitionnodrive reblogged this from throughanarchitectseyes
  2. amolin31 reblogged this from throughanarchitectseyes
  3. ca-gioio reblogged this from throughanarchitectseyes
  4. eddheaden reblogged this from throughanarchitectseyes
  5. throughanarchitectseyes posted this